Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İbradı Holuşkası Yapım Gelenekleri

İbradı ilçesi ile bu ilçeye bağlı Ormana ve Ürünlü gibi mahallelerde yaygın olarak tüketilen geleneksel bir yemek olan “holuşka”, kısaca bir tür peynirli mantı olarak tanımlanabilir. İç harcı olarak yöresel keçi peynirinin kullanıldığı bir mantı türü olan İbradı holuşkasının hamuru un, tuz ve sudan meydana getirilir, hamura yumurta katıldığı da olur. 

Holuşka; İbradı yöresinde doyurucu olması ve uzun süre tok tuttuğunun düşünülmesi nedeniyle daha çok Ramazan ayında yapılarak bilhassa sahur sofralarında tüketilir. Bu anlamda, geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir Ramazan geleneğidir.

SOKÜM_Antalya İbradı Holuşka.jpg